Thursday, March 25, 2010

Asam Pedas Ikan Pari


BAHAN-BAHAN:
1 kg ikan pari
200 gm cili kering (kisar)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
50 gm belacan
2 cm halia (jika suka)
50 ml air asam jawa
200 gm kacang bendi
150 gm daun kesom
1 kuntum bunga kantan

CARA MENYEDIAKAN:
1.Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan belacan hingga halus.
2.Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak.
3.Masukkan air asam jawa dan ikan. Masukkan garam.
4.Apabila kuah sudah mendidih, masukkan bendi, daun kesom dan bunga kantan.
5.Tunggu hingga bendi lembut. Air boleh ditambah untuk mendapatkan kuah yang lebih.

No comments: