Thursday, March 25, 2010

Lasagna


Bahan-bahan:-
• Kulit pasta
• Sos bolognese
• Bawang besar
• Carrot
• Daun celery
• Mince meat (daging cincang)
• Cheddar cheese
• Mozzarella cheese
• Parmesan cheese
• Minyak

Cara-cara:-
1. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.
2. Tumiskan bawang besar bersama-sama dengan sos bolognese. Kemudian, masukkan mince meat. Biarkan masak seketika.
3. Masukkan pula daun celery dan carrot.
4. Biarkan sehingga masak. Kemudian, angkat dan ketepikan.
5. Aturkan kulit pasta di dalam aluminium foil. Kemudian ratakan sos yg ditumis tadi di atasnya.Taburkan cheddar dan mozzarella cheese.Ulangi proses ini untuk lapisan seterusnya.
6. Bagi lapisan paling atas, ulangi proses yg sama. Hanya perlu ditambah dengan taburkan parmesan cheese.
7. Akhir sekali, bakar di dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 minit atau sehingga masak.

2 comments:

~cinonet~ said...

sys, Lasagna ni makanan negera mana?

Aiyu Esa said...

Italian food..try ler buat..sedap&senang jer...