Salam semua.Menu nak share hari nie Sup Ketam.
Resepi ambik dari dapur Kak Hana Japan.Mmg sedap.Jom layan resepi....
Bahan-bahan
· Ketam
· Bawang putih - ketuk
· Halia - ketuk
· Bawang merah - mayang
· Batang saderi - potong2
· Serbuk pati ayam - sudu kecil (optional)
· Daun bawang@daun sup
· Bawang goreng
· Garam
· Air secukupnyer
Cara-cara
· Siang ketam dan cuci bersih. ketepikan.
· Tumis bwg putih,bwg merah,halia hingga naik bau.
· Masukkan air,garam, btg saderi, pati ayam (jika mahu rasa manis ketam shj takyah buh pati ayam pon tkpe!) dan juga ketam. Rebus hingga ketam masak.
· Matikan api. Taburkan daun bawang@daun sup byk2 dan juga bawang goreng.
· Siap untuk dhidang.
· *note: bleh juga kocak2kan telur dlm sup jika suka!
No comments:
Post a Comment