Friday, July 02, 2010

Opor Daging

Salam semua.Menu hari nie nak share Opor Daging.1st time masak menu nie.Erm,mmg sedap resepi nie.Resepi ambik dari blog chef tersohor di Malaysia, Kak LizaHanieliza's CookingTq to tuan punya resepi. Actually,mmg aku dah lama follow resepi-resepi dari  Kak Liza nie.Sebelum aku kenal dunia blogging nie,aku selalu tengok & cuba resepi Kak Liza nie dari http://recipe.cari.com.my/eng/.Kalo nak tau,buku2 masakan Kak Liza gak ada di pasaran Malaysia.Jom layan resepi....



Bahan
1 kg daging [hirskan nipis dan bersihkan]
1 biji kelapa [4 cawan santan]
2 s/b kerisik
1 s/b gula perang atau gula merah lembut [soft brown sugar]
3 s/b rempah kari daging ] gaulkan
1 s/k jintan manis ] gaulkan
1 s/k jintan putih ] gaulkan
3 keping asam keping
minyak
garam


Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin & rempah daging yg digaulkan dan kacau rata.
3. Masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak.
4. Masukkan santan dan biarkan reneh denagan api yg kecil sehingga mendideh dan daging lembut.
5. Masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik dn kacau lagi. Biarkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi putih/minyak atau ketupat atau pulut kuning.

2 comments:

Anonymous said...

Salam.. Terimakasih sbb sudi masak resepi kkliza..

Anonymous said...

Salam.. Terimakasih sbb sudi masak resepi kkliza..