Sunday, November 21, 2010

Bistik Daging

Selamat petang kawan-kawan semua.Dari pagi sampai ke petang cuaca di Adelaide amat panas.Bila panas macam nie,mmg aku tak suka.Asyik rasa nak marah jer dibuatnya.Sabo jer laaa....

Erm,citer pasal menu hari nie nak share menu, Bistik Daging.Resepi ambik dari dapur CMG.Nie 1st time buat resepi nie.Memang sedap.TQ yeik CMG di atas resepi yg menarik.Resepi nie aku masak for lunch merangkap dinner hari nie.Jom layan resepi pulak...


BAHAN-BAHANNYA :
500 g daging batang pinang
400 g ubi kentang, dikiub 2 cm (kurang lebih 4 biji, boleh kurangkan kalau suka)
4 camca besar tepung gandum
4 camca besar margerine
3 camca besar minyak masak
1 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
4 cm kulit kayu manis
Garam dan gula secukup rasa
Kacang pis, untuk hiasan

BAHAN KUAH :
200 ml air (mat lebih kan sikit)
120 ml sos tomato
2 camca besar cili kisar
1 camca besar tomato puree
1 kiub stok daging (optional)

BAHAN DIKISAR :
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA :
  1. Daging dipotong kiub, cuci bersih, toskan dan lap dengan paper towel hingga kering. Gaul daging tadi bersama tepung, lada hitam tumbuk dan garam. Perap 30 minit dalam peti sejuk.
  2. Dalam kuali, panaskan minyak + margerine hingga cair. Goreng daging tadi hingga perang. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali yang sama, masukkan kayu manis dan bahan kisar, tumis hingga harum. Masukkan kentang dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga kentang 1/2 empuk.
  3. Masukkan daging dan semua bahan2 kuah. Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang empuk (tambah sedikit lagi air jika perlu). Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api.




3 comments:

Katak Ijau said...

look sooo yummy...
adeh...lapa2...
hehe

Firdaus Khir said...

nk try lorh..huhu~

Aiyu Esa said...

katak ijau:
makan jer la..free of charge..

firdaus khir:
try try try...