Tuesday, July 06, 2010

Sambal Udang

Menu nie aku masak for lunch semalam.Dah namanya udang,compem la sedap.Resepi aku belajar dari arwah mak.Jom layan resepi pulak....
Bahan-bahan 
  • udang basah     
  • cili kering (dikisar)
  • bawang merah (dikisar)
  • bawang putih (dikisar)
  • halia (dikisar)
  • serai (dikisar)
  • bawang besar (dipotong bulat)
  • sedikit sos cili dan sos tomato 
  • sedikit gula & garam
  • sedikit air
  • air asam jawa
  • minyak untuk menumis
  • buah tomato (kalo suka)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak.Tumis bahan kisar. 
  2. Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato sesedap rasa. Kacau hingga pekat.Kemudian masukkan gula dan garam.
  3. Masukkan udang basah tadi terus ke dalam kuali.
  4. Masukkan pula bawang besar yang dipotong bulat.
  5. Masukkan sedikit air asam jawa.Jika nak kuah lebih,tambah sedikit air dan kacau.
  6. Kalau suka, boleh jugak masukkan buah tomato.
  7. Kacau hingga udang sebati bersama kuah.
  8. Setelah siap dimasak, bolehlah dihidang dan ditabur bahan hias di atasnye. Siap utk dimakan.

 

1 comment:

Gina said...

Sedapnya Mama Ukail nie masak, terliur ler