Friday, April 09, 2010

Ayam Masak Merah

Salam pagi buat semua.Hari nie,awal2 pagi hujan dah turun kat Adelaide.Sejuk bangat.Sedap nak tido kalo cuaca sejuk2 nie.Erm,hari nie aku masak awal skit sbb my hubby ada weekly meeting dekat uni.Bekalkan dia ayam masak merah.Kat sini mmg kena bawa bekal sbb kedai makanan halal sgt terhad & gak nak jimatkan kos.Lgpun,setiap masa suami mkn air tgn isteri lg bagus.Lagi bertambah sayang.InsyAllah...Erm,resepi nie aku belajar dari arwah mak.Jom layan resepi pulak.....



Bahan-bahan ( 4-5 orang makan)
  • 1 ekor ayam (dipotong,dibersih dan digoreng bersama garam & kunyit)
  • 12 tangkai cili kering (dikisar)
  • 1 biji bawang merah (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 inci halia (dikisar)
  • 1 batang serai (dikisar)
  • 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
  • Sedikit jintan manis
  • Sedikit jintan putih
  • 1 kulit kayu manis & bunga lawang
  • 1 sudu kecil buah pelaga
  • sedikit sos cili dan sos tomato 
  • sedikit gula & garam
  • sedikit air
  • air asam jawa
  • minyak untuk menumis
  • buah tomato atau nenas (kalau suka)

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga masak dan ketepikan
  2. Tumis bahan kisar. Kalau nak lagi sedap,gunakan minyak yg digunakan utk menggoreng ayam tadi.
  3. Kemudian, masukkan kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang. Kacau dan biarkan sehingga cili garing.
  4. Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato sesedap rasa. Kacau hingga pekat.Kemudian masukkan gula dan garam.
  5. Masukkan pula bawang besar yang dipotong bulat.
  6. Masukkan sedikit air dan kacau.
  7. Kemudian masukkan ayam goreng tadi. Kalau suka, boleh jugak masukkn nenas atau buah tomato. Kacau hingga ayam sebati bersama kuah.
  8. Setelah siap dimasak, bolehlah dihidang dan ditabur bahan hias di atasnye. Siap utk dimakan.




No comments: