Friday, August 20, 2010

Ikan Masak Kicap

Menu nie aku masak untuk berbuka hari Rabu lepas.Resepi ambik dari myresipi. TQ to tuan punya resepi.Simple je masaknya.Tapi sedap.Kali nie aku guna ikan Tuna (Tongkol)...Layan!!!



Bahan-bahan ( 2-3 orang )

4 ekor ikan kembong/ikan selar kuning
1/2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia - dimayang halus
1/2 cawan kicap manis
1 sudu teh cili kisar/cili boh (ikut suka pedas masing-masing)
garam secukup rasa
air dan minyak untuk menumis
1/2 biji bawang besar dimayang


Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.
  2. Kisar bahan bertanda * sampai hancur. Panaskan minyak dan tumis bahan blend ini.
  3. Masuk cili, halia dan bawang besar. Tumis lagi hingga naik bau.
  4. Masukkan kicap dan air. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan ikan dan biar lagi sampai kuah pekat.
  6. Tambah garam secukupnya. Siap dan sedia untuk di hidang.


    No comments: