Salam kawan-kawan semua.Hari nie just nak share simple menu,Kangkung Tumis Belacan.Resepi ambik dari myresipi.TQ tuan punya resepi.Memang sedap resepi nie....Jom layan resepi!!!
Bahan-bahan ( Semangkuk besar )
- 1 ikat kangkung segar
- 1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
- 2 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- Segenggam ikan bilis/udang kering*
- 1 sudu makan(atau lebih) belacan*
- Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
- Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara-cara
- Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat
- Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
- Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
- Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api..
- Hidangkan segera dengan nasi panas..
1 comment:
yg ni mmg slalu msk kat umah..pnah skali msk tuh,arwah atuk ckp sy pnya masakan mcm msakan chinese sbb byk ltak bwang putih..huhuk
Post a Comment