Bahan-Bahan
- 4 cwn beras basmathi
- 6 cwn air(ikut jenis beras)
- 1-2 biji bwg besar (hiris)
- 2" halia (hiris)
- 3-4 biji bwg putih (hiris/tumbuk)
- 1 cwn susu cair
- sedikit minyak sapi utk menumis
- sedikit garam
- sedikit rempah tumis
- sedikit pewarna kuning
- 2 helai daun pandan
- sedikit kismis kuning dan gajus sebagai hiasan
- untuk menghidang, bawang goreng dan buah badam
Cara-Cara
- Pijarkan minyak sapi dalam periuk.Goreng bwg besar,bwg putih dan halia hingga kekuningan.
- Masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga.Goreng selama 5minit.
- Masukkan beras,air,susu cair,daun pandan yg disimpulkan serta pewarna kuning.Kacau supaya semua bahan serata.Tutup periuk dan tunggu hingga air kering.
- Masukkan kismis dan kacau rata.Setelah itu tanak nasi hingga betul2 masak.Ketika menghidang boleh letakkan bawang goreng serta buah badam
No comments:
Post a Comment