Monday, April 12, 2010

Spaghetti

Selamat petang semua.Cuaca kat Adelaide hari nie mmg dingin & sejuk.Best sgt.Autumn le katakan.Perut pun lapo je memanjang sejuk2 nie.Hari nie aku masak spaghetti utk breakfast.Dah lama tak makan spaghetti.Jom layan resepi spaghetti......




Bahan-bahan (1 orang makan)
  • 100g mi spageti
  • 150g daging hancur (mince meat)
  • 1/2 tin tomato puri
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • Sedikit sos cili
  • garam /gula
  • minyak
  • parmesan cheese utk hiasan

Cara-cara

  1. Rebus air dengan sedikit minyak sehingga mendidih. Masukkan spaghetti tadi dan rebus hingga lembut. Toskan
  2. Panaskan kuali beserta minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah.
  3. Kemudian, masukkan tomato puri dan sos cili. Diikuti garam dan gula secukup rasa.Biarkan mendidih selama 10minit.
  4. Kemudian masukkan daging hancur.Tambah sedikit air jika perlu.Biarkan sehingga masak.
  5. Setelah siap, hidangkan mi di dalam mangkuk diikuti daging tadi.Tambah parmesan cheese mengikut citarasa sendiri.Siap.

1 comment:

Othman Juliana said...

eh, tak guna oregano ya?