Sunday, September 19, 2010

Mee Taiwan

Salam semua.Hari nie just nak share resepi yg simple je, Mee Taiwan.Kadang2 aku rasa jemu jugak kalo asyik masak mee goreng biasa jer kan.So,kali nie aku cuba masak menu mee goreng versi Taiwan.Mmg sedap & rasa lain skit dari mee goreng biasa tu.Resepi aku ambik dari dapur Kak Suzi. Jom intai resepi....




Bahan-bahan




  • 1 mangkuk mee kuning @ meehoon
  • 1 keping fish cake (hiris kecil)
  • 5 ekor udang (sederhana)
  • 1/4 mangkuk isi ayam/daging
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • 1/2 batang carrot (potong memanjang)
  • 1/2 mangkuk kobis
  • 1/2 mangkuk taugeh
  • 2 helai daun limau purut (dihiris)
  • sedikit bunga kantan (hiris halus)
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1 camca besar kicap sotong/sos ikan
  • 1 camca kecil kicap pekat
  • 2 camca besar cili boh/cili kering (dikisar)
  • 1/2 camca kecil lada hitam (kisar/tumbuk)
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara


1.         Panaskan minyak, tumis bawang besar.
2.         Masukkan cili kering, sos tiram, sos ikan dan sedikit garam.
3.                  Masukkan fish cake, isi ayam dan udang.
4.                  Masak seketika dan masukkan mee, kicap pekat, carrot, kobis dan bunga kantan.
5.                  Kacau selama 2 minit. Masukkan daun limau purut dan taugeh.
6.                  Kacau sekejap saja dan tutup api.

No comments: