Salam semua.Hari nie nak share resepi untuk menu Crab in Spicy Soy Sauce.
Masak untuk lunch tadi.Sedap bangat!!!!Ambik menu dari dapur Kak Hana Japan. TQ.
Masak untuk lunch tadi.Sedap bangat!!!!Ambik menu dari dapur Kak Hana Japan. TQ.
BAHAN-BAHAN:
6 ekor ketam
5 biji Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1/2" Halia* (* tumbuk)
1 btg Serai - ketuk
2 sb Cili Mesin
Kicap Masin + Manis - kicap masin tadak, buh kicap manis jerk!
1 tsp Tpg Jagung- bancuh dgn sedikit air - tk ltk
1 biji Telur - pukul sedikit
Garam (jika perlu)
CARA-CARA:
5 biji Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1/2" Halia* (* tumbuk)
1 btg Serai - ketuk
2 sb Cili Mesin
Kicap Masin + Manis - kicap masin tadak, buh kicap manis jerk!
1 tsp Tpg Jagung- bancuh dgn sedikit air - tk ltk
1 biji Telur - pukul sedikit
Garam (jika perlu)
CARA-CARA:
Berus kulit ketam supaya bersih. Potong dua.
Tumis bhn tumbuk & serai sehinga wangi, masukkan cili mesin.
Kacau sehingga cili masak & wangi.
Masukkan kicap secukup nya & sedikit air (sukatan ikutlah nak byk atau sikit kuah nya).
Masukkan ketam & tutup sehingga ketam masak.
Masukkan tpg jagung utk memekatkan kuah.
Masukkan telur & cepat2 kacau.
Masukkan garam jika perlu (kicap masin patut nya sudah mencukupi)
Tumis bhn tumbuk & serai sehinga wangi, masukkan cili mesin.
Kacau sehingga cili masak & wangi.
Masukkan kicap secukup nya & sedikit air (sukatan ikutlah nak byk atau sikit kuah nya).
Masukkan ketam & tutup sehingga ketam masak.
Masukkan tpg jagung utk memekatkan kuah.
Masukkan telur & cepat2 kacau.
Masukkan garam jika perlu (kicap masin patut nya sudah mencukupi)
2 comments:
tak berkesempatan lagi nak masak ketam nie
ada kelainan ni.. selalunya duk masak lemak cili api jer..
Post a Comment