Friday, August 13, 2010

Asam Pedas Ikan

Salam semua.Alhamdulilah,hari nie masuk hari ke-3 kita berpuasa.Kejap jer rasanya masa berlalu.Semoga amal ibadat kita selama 3 hari nie diterima oleh Allah swt...

Untuk menu hari nie aku nak share Asam Pedas Ikan.Menu nie aku masak untuk berbuka semalam.Resepi tak ingat ambik dari mana.But TQ to tuan punya resepi.Kali nie aku masak guna Ikan Travally.Jom kita intai2 lak apa resepinya yeik...


Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
  • 4 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 2cm kunyit hidup-ditumbuk
  • 1 btg serai dititik
  • 3 btg daun kesum
  • 1 bunga kantan-dibelah dua
  • 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
  • 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
  • 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
  • garam dan gula (ikut rasa)
  • minyak masak
  • sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
  2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
  4. Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan. 

No comments: