Friday, April 30, 2010

Popia Kentang

Ahad lepas,aku dpt jemputan ke jamuan meraikan birthday my frenz kat sini.Tak tau nak bawa apa.So,pikir punya pikir terlintas lak kat kepala nie nak buat Popia Kentang.Alhamdulilah,kali nie menjadi compare aku buat masa awal2 dulu.Time tu banyak yg pecah waktu menggoreng.Resepi aku ambik dari blog Kak Suzi.Jom layan resepi pulak....Layan!!!


Bahan-bahan inti :
5 biji ubi kentang, direbus empuk, dibuang kulit dan dilecek
1 biji bawang besar, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 tsp serbuk lada putih
Secubit serbuk lada hitam kasar
5 tbs daging cincang
1/2 cwn bawang goreng
Sepokok daun saderi, dicincang
Sepokok daun bawang, dicincang
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak utk menumis

Kulit popia secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan lada putih dan lada hitam. Kacau seketika.
2. Masukkan daging cincang. Masak sehingga air daging kering. Perasakan dengan sedikit garam.
3. Masukkan kentang lecek. Kecilkan api.
Gaul rata semua dan tutup api.
4. Akhir sekali masukkan bawang goreng, daun saderi dan daun bawang.
Gaul rata. Sejukkan seketika.
5. Sediakan kulit popia, isikan inti, gulung dan goreng. Boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah bersama sos cili pilihan.

No comments: