Saturday, April 03, 2010

Mee Sup & Sambal Kicap

Dinner malam nie aku masak Mee Sup & Sambal Kicap.Resepi yg simple&sedap.Aku belajar resepi nie dari Makcik Habsah (Singapore) yg dok kat sini.Nie la antara resepi awal yg aku belajar kat Adelaide.Disebabkan kat sini tak der sup bunjut,so resepi nie mmg guna "peor herba" utk jadikan rasa seperti sup yg sebenar.Sup bunjut tak boleh pun bawa dari Malaysia sbb aku pernah bawa tapi tak lepas.Agaknya sbb macam bom kot.Entah ler,aku kurang pasti sbbnya.Tapi no worries.Tak der sup bunjut pun boleh gak kita buat sup.Jom layan resepi nie pulak..Layanzzzzzzzz!!!


Bahan-bahan:-
• mee
• bawang merah- hiris halus
• bawang putih - hiris halus
• halia - hiris halus
• serbuk ketumbar
• sedikit jintan manis& jintan putih
• isi ayam
• garam secukup rasa
• minyak utk menumis

Bahan hiasan:-
• sayur sawi
• taugeh
• fishcake
• daun sup
• cili merah
• bawang goreng

Cara-cara:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih,bawang merah& halia hingga naik bau.
  2. Kemudian,masukkan serbuk ketumbar,jintan manis & jintan putih.Kacau.
  3. Masukkan isi ayam dan kacau sekejap.
  4. Masukkan air secukupnya untuk buat sup.Biarkan mendidih.
  5. Perasakan dengan garam.
  6. Bila sup dah siap,taburkan daun sup.           
  7. Kemudian,celur mee,sawi & taugeh hingga lembut. Ketepikan.
  8. Letakkan mee yg dicelur tadi ke dalam mangkuk.Taburkan bahan hiasan.Tuangkan kuah sup.
  9. Siap dihidang.

Untuk sambal kicap pulak senang jer nak buatnya.Blend bawang putih+cili padi+sedikit air.Dah siap blend,letak kicap+gula (ikut suka nak banyak mana).Then,kacau.Siap sudah sambal kicap...Mudah jerkan....Selamat mencuba!!!

No comments: