Saturday, November 06, 2010

Lemongrass Chili Chicken

Salam pagi Sabtu buat semua pengunjung blog HepiCookMum.Cuti2 nie mesti ramai kawan2 yg rajin turun ke dapurkan.Nak2 pulak yg berada di Malaysia.Minggu nie mmg cuti panjang sempena perayaan Deepavali.Bg aku kat Adelaide nie,rutin hidup berjalan seperti biasa.Masak dan terus memasak......

Menu hari nie nak share Lemongrass Chili Chicken.Resepi nie dapat masa tgk cerita memasak Luke Ngu Yen's-Vietnam, kat tv channel SBS.Cepat2 ler aku ambik pen & kertas salin resepi. Lebih kurang mcm kat bawah nie la resepinya.Kalo tersilap,ampun maaf jer la yeik.......

Chef Luke nie antara chef yg terlibat dlm rancangan MasterChef Australia thn nie.Mmg sedap & simple je resepinya.Aku mmg suka sgt resepi2 Chef Luke nie sbb dia masak Asian style.Jom kita layan resepinya yeik....


Bahan-Bahan:-
  • bahan marinade: ayam, gula, sos ikan, cili kisar, serai 
  • bahan lain : serai, bwg putih, bwg merah, cili merah, young coconut juice@chicken stock
  • bahan hias: daun bawang & daun ketumbar
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak.Tumis serai hingga wangi. (serai dipotong dlm bentuk diced)
  2. Masukkan bawang putih, bawang merah dan cili merah.Tumis hingga naik bau.
  3. Kemudian, masukkan ayam.Biarkan selama 2 minit tanpa kacau ayam2 tu.
  4. Masukkan pula young coconut juice atau chicken stock.
  5. Agak2 dah dekat nak masak,masukkan bahan hias.Siap..............
* masak nie mmg pakai banyak serai (lemongrass) baru sedap......



3 comments:

Anonymous said...

dedapnyaaa! nak cuba tapi tak reti memasak. huu..

kisahwanida said...

teringin nak cuba....

ADEEYA said...

OMG I love this :D yummy!