Monday, April 19, 2010

Daging Masak Kicap

Menu hari nie for our lunch aku masak Daging Masak Kicap.Resepi aku ambik dari dapur Kak Suzi.Tq so much.Mmg sedap& simple jer nak buat.Sesuai utk org2 yg malas memasak seperti aku.Jom layan resepi.......

Bahan-bahan
  • 1/2 kg daging - potong nipis
  • 3 ulas bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1 cm halia - tumbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan manis - tumbuk
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 5 sudu besar kicap pekat manis
  • sedikit gula
  • sedikit garam
  • 1/2 cawan air
  • 3 biji cili hijau - belah2
  • 1 labu bawang besar - potong bulat
  • 3 sudu besar minyak
Cara-cara

  1. Gaul daging dengan bahan tumbuk dengan cili kisar dan masak dalam kuali sehingga daging lembut. Jika perlu tambahkan air dan masak lagi.
  2. Bila daging telah empuk, tuang minyak dan masukkan bunga lawang, cengkih dan kulit kayu manis.Gaul rata.
  3. Masukkan kicap, gula garam dan gaul sebati.
  4. Setelah rata dan daging benar2 masak, masukkan cili hijau dan bawang besar. Gaul-gaulkan, angkat.

No comments: