Wednesday, March 30, 2011

Singgang Ikan Selar

Salam semua kawan-kawan.Lama gak tak update blog nie.Aku dah terjangkit virus M nie.Tambah pulak dah kat Malaysia nie.Macam-macam pilihan makanan ada jual.Masak pun agak slow skit.Ditambah lagi broadband yg lembab nie.Nak loading pun macam nak tak nak jer.Ermmm,hari nie aku nak share resepi simple jer pun.Resepi Singgang Ikan Selar.Jom layan resepi pulak....


Bahan-Bahan:  
3 ekor ikan selar sedang
4 biji cili hijau (dibelah dua)
2 biji tomato (dibelah dua)
4 keping asam keping
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit
Sedikit garam dan kunyit
Air secukupnya

Bahan-bahan dihiris:
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
2 sm halia

Cara: Bersihkan ikan dan ketepikan sebentar. Bubuh air secukupnya di dalam periuk dan masukkan cili hijau, bawang kecil, bawang putih, halia, asam keping, serai, daun kunyit, garam dan kunyit. Biar menggelegak baru masukkan ikan. Bila ikan masak, masukkan tomato pula. Biar lima minit, rasakan garam dan angkat.



2 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mamaukail..apa kabar?dah balik ke Mesia ke?makasih singgah ke umah k.atie yer...

Citarasa Rinduan said...

selamat malam....
wah!! ikan singgang nie kalau makan time kurang berselera atau kesihatan kureng sikit..sure ayu hirup kuah2 dgn nasi panas..

menyelerakan ko,....