Tuesday, April 06, 2010

Vadai

Nie 2nd time aku buat Vadai.Tetiba tekak nie teringin nak makan kuih Vadai.Biasa le dok perantauan.Kalo dah teringin nak makan kuih tu,kena ler berusaha buat sendiri.Vadai yg aku buat nie tak le menjadi sgt.Aku kena belajar lagi buat kuih nie.Tapi tak kisah.Sedap or tak sedap lain cite.Yg penting dapat merasai nikmat kuih hasil tangan sendiri.Resepi aku tak ingat copy paste dari mana.But thanks to tuan punya resepi...Layan!!!

Bahan-bahan
250gm kacang dal
2 tangkai cili kering, dihiris halus
1 tangkai daun kari, dihiris
1/2 labu bawang besar, dicincang halus
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh garam, secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
  1. Rendam kacang dal selama lebih kurang 4 jam.
  2. Toskan air hingga kering
  3. Kisar kacang dal hingga halus. Tidak mengapa jika masih terdapat sedikit kacang dal yang tidak hancur.
  4. Satukan semua bahan didalam satu bekas.
  5. Gaul rata.
  6. Leperkan di atas tapak tangan yang dialas dengan plastik yang telah disapu sedikit minyak masak. Ini untuk mengelakkan dari melekat.
  7. Susun di atas dulang yang disapu sedikit minyak masak.
  8. Goreng di atas api yang sederhana besar.



No comments: