Sunday, June 13, 2010

Daging Kunyit Berkobis

Salam semua.Cuaca di Adelaide,cam biasa tetap sejuk.Maklum ler,dah nak masuk winter.Tapi paling best hari nie sbb matahari dah nampak bayangnya.Tak malu2 nak keluar.Jadinya,apalagi.Tugas aku hari nie disamping memasak, aku menjalankan proses basuh membasuh kain baju yg bertimbun2 dalam bakul.....huhuhu

Erm,menu hari nie aku nak share "Daging Kunyit Berkobis".Simple jer menu nie.Sesuai dimasak kalo kita nak cepat or kalo mood memasak agak down skit.Resepi pulak aku ambik dari blog tersohor "Dunia Tanpa Sempadan".TQ to tuan punya resepi.Sedap bangat...Layan!!!


Bahan-bahannya :
250 g daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
1/2 inci halia muda*
3 ulas bawang putih*
2 inci kunyit hidup*(*ditumbuk halus)
1/2 camca teh garam
Secubit gula
1 biji bawang besar, dihiris
1 biji cili merah, hiris serong
1/4 biji kobis bulat
1/3 cawan air

Cara Membuatnya :
  1. Daging digaul dengan bahan tumbuk halus hingga rata. Perap sekurang2nya 2 jam dalam peti sejuk. Kobis dihiris kasar, cuci dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar hingga layu, masukkan daging tadi dan masak hingga daging berubah warna. Tuang air dan masak hingga daging lembut.
  3. Tambah sayur kobis dan cili merah hiris, kacau rata dan biar hingga kobis lembut tapi masih rangup. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam, kacau rata, angkat dan hidangkan panas bersama nasi.



No comments: