Wednesday, September 08, 2010

Ikan Stim Tiga Rasa

Salam semua.Wah,tak sangka pulak rasanya.Lagi 2 hari je kita nak rayakan.Cepat betoi masa berlalu.Rasa mcm baru je awal Ramadhan.Tup2,dah nak masuk Syawal....Citer bab berbuka,aku kat sini masih cam biasa.Memasak dan terus memasak.Maklum jer la tak der Pasar Ramadhan....

Berbuka semalam,menu pilihan aku Ikan Stim Tiga Rasa.Kali nie aku guna Ikan Nanagai (Ikan Merah).Resepi asal guna Ikan Siakap.Disbbkan Ikan Siakap aku dah buat masak Sweet Sour beberapa hari sebelum tu,so aku guna la Ikan Merah nie.Sedap sgt resepinya.Aku ambik dari dapur Ummi-Home Sweet Home.Jom kita intai resepi pulak...

Bahan:-
·                     1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
·                     100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
·                     2 camb minyak - untuk menumis
·                     garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:-
·                     5 ulas bawang merah
·                     3 ulas bawang putih
·                     3 cm halia muda
·                     2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
·                     1/2 kuntum bunga kantan
·                     2 helai daun limau purut
·                     4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:-
·                     2 camb cili kisar
·                     1 camb sos tomato
·                     2 camb sos plum
·                     2 camb gula pasir
·                     2 camb sos cili
·                     1 camb jus limau nipis
·                     1 camt kicap manis
Cara Memasak:-
1.            Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
2.            Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
3.            Kukus hinga ikan masak.
4.            Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
5.            Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
6.            Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
7.            Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
8.            Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.




No comments: