Salam semua.Menu hari nie nak share Opor Daging.1st time masak menu nie.Erm,mmg sedap resepi nie.Resepi ambik dari blog chef tersohor di Malaysia, Kak Liza- Hanieliza's Cooking. Tq to tuan punya resepi. Actually,mmg aku dah lama follow resepi-resepi dari Kak Liza nie.Sebelum aku kenal dunia blogging nie,aku selalu tengok & cuba resepi Kak Liza nie dari http://recipe.cari.com.my/eng/.Kalo nak tau,buku2 masakan Kak Liza gak ada di pasaran Malaysia.Jom layan resepi....
Bahan
1 kg daging [hirskan nipis dan bersihkan]
1 biji kelapa [4 cawan santan]
2 s/b kerisik
1 s/b gula perang atau gula merah lembut [soft brown sugar]
3 s/b rempah kari daging ] gaulkan
1 s/k jintan manis ] gaulkan
1 s/k jintan putih ] gaulkan
3 keping asam keping
minyak
garam
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin & rempah daging yg digaulkan dan kacau rata.
3. Masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak.
4. Masukkan santan dan biarkan reneh denagan api yg kecil sehingga mendideh dan daging lembut.
5. Masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik dn kacau lagi. Biarkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi putih/minyak atau ketupat atau pulut kuning.
1 biji kelapa [4 cawan santan]
2 s/b kerisik
1 s/b gula perang atau gula merah lembut [soft brown sugar]
3 s/b rempah kari daging ] gaulkan
1 s/k jintan manis ] gaulkan
1 s/k jintan putih ] gaulkan
3 keping asam keping
minyak
garam
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin & rempah daging yg digaulkan dan kacau rata.
3. Masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak.
4. Masukkan santan dan biarkan reneh denagan api yg kecil sehingga mendideh dan daging lembut.
5. Masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik dn kacau lagi. Biarkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi putih/minyak atau ketupat atau pulut kuning.
2 comments:
Salam.. Terimakasih sbb sudi masak resepi kkliza..
Salam.. Terimakasih sbb sudi masak resepi kkliza..
Post a Comment