Salam semua.Hari nie baru sempat nak upload menu yg aku masak 2 hari lepas.Menu simple jer pun.Menu Paprik Ayam.Ambik resepi dari myresipi.TQ so much tuan punya resepi.Layan!!!!
Bahan-Bahan
· 150 gram isi ayam (direbus)
· 1.5 inci halia (diracik halus)
· 3 ulas bawang merah (diracik halus2)
· 1 batang serai (di ketuk)
· 4 sudu cili boh
· 5 helai daun limau purut (disiat2)
· 6-7 biji cili padi (diketuk)
· Kubis bunga
· Kacang panjang
· Lobak merah
· Kicap Cap Kipas Udang
· Sos tiram
· Garam & Ajinomoto
Cara-cara
1. Mula sekali, isi ayam hendaklah direbus dengan kuantiti air yang sederhana untuk mendapatkan stok yang sederhana pekat. X perlu direbus lame2.
2. Kemudian tumis halia, bawang merah & serai sehingga garing & berbau harum. Masukkan pula cili boh. Kacau hingga wangi lepas itu masukkan Kicap, garam & ajinomoto secukup2 rasa.
3. Masukkan pula isi ayam yang telah direbus & juga stok ayam kedalam bahan yg telah ditumis tadi. (Kalau suka kuah pekat campur dgn tepung jagung) Kacau & biarkan selama 2 minit. ( isi ayam boleh digantikan dgn udang@sotong bagi yg meminati seafood.)
4. Selepas itu masukkan pula daun limau, cili padi, kubis bunga,kacang panjang & carrot. Kacau sehingga bau & rasanya sebati. Akhir sekali, barulah dimasukkan sos tiram.
1 comment:
salam tuan umahhhh!dtg nk tapau ayam paprik tue,nie ha,ada bwk jemput2 pisang syikitttt.....!ngeee
Post a Comment