Wednesday, March 24, 2010

Daging Masak Merah Ala Thai


Bahan-bahan
· Daging - direbus hingga empuk dan dihiris nipis (400g)
· Air rebusan daging (2 cawan)
· Bawang Besar - dihiris bulat (1 biji)
· Daun Bawang - dipotong kasar memanjang (1 tangkai)
· Pes Cili (2 sudu besar)
· Sos Cili (2 sudu besar)
· Sos Tiram (2 sudu besar)
· Sos Ikan (4 sudu besar)
· Gula (secukup rasa)
· Garam (secukup rasa)
Cara-cara
1. Tumis pes cili hingga pecah minyak.
2. Masukkan sos tiram, sos cili, sos ikan, gula, garam, dan hirisan daging. Kacau rata.
3. Curahkan air rebusan daging. Biar hingga mendidih dan kuah agak kering.
4. Masukkan hirisan bawang besar.
5. Goreng hingga bawang layu dan daging sebati bersama semua rasa.

No comments: