Wednesday, March 19, 2014

Jelatah Kacang

Assalam semua. Hari nie nak share resepi jelatah kacang. nie first time buat. Biasa buat acar timun nenas yg letak cuka je. Resepi ambik kat SINI. Tq tuan punya resepi. Kalo sape minat boleh la try buat. Simple je pun..... 

Bahan-bahan :-
1 biji timun
1/2 biji nenas masak 
6 sudu besar sos cili
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
kacang tanah (ditumbuk
)
garam
gula

Cara-cara memasak :-
1) bersihkan timun, nenas, bawang besar, cili merah.
2) kemudian potong nipis bahan yang telah dibersihkan tadi. masukkan ke dalam bekas.
3) masukkan sos cili, kacang tanah yang telah ditumbuk, garam dan gula.
4) gaul semua bahan sehingga rata sebati, kemudian bolehlah di simpan kedalam peti sejuk seketika.
5) sedia dimakan bersama nasi minyak atau nasi putih. selamat menjamu selera.

Monday, March 17, 2014

Ikan Talapia Bakar

Salam semua. Hari nie menu lunch tadi ikan talapia bakar. Simple je. So, kalau dah makan ikan bakar conpem la cicah air asam. Baru la mantop. Nak resipi SINI.


Thursday, March 13, 2014

ABC

Assalam semua.
Cuaca di Terengganu sangat la panas hari nie.
Pekena ABC pun sedap.
Jom makan ABC.


Monday, March 10, 2014

Ayam Bakar Simple

Assalam kengkawan semua. Menu simple je nak share hasil drpd lunch semalam. Dalam resepi bakar dlm oven tapi saya bakar guna pemanggang ajaib je. Boleh jugak. Nie resipinye yeik. Tq to tuan empunya resepi. Dah tak ingat ambik daripada mana...

Bahan-bahan ( 4 orang makan )
  • 1 kilo kepak ayam
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu makan serbuk jintan putih
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 1 sudu makan serbuk cili
  • 2 sudu makan gula
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Bersihkan kepak ayam dan toskan
  2. Bawang besar+bawang putih+halia diblend/tumbuk. Campurkan kesemua bahan yang lain bersama bahan yang telah diblend ke dalam mangkok besar (yg boleh muatkan kesemua kepak ayam)
  3. Gaulkan kepak ayam ke dalam bancuhan bahan tadi
  4. Perap ayam seketika atau ikut lama yang disukai (makin lama makin sedap)
  5. Bakar kepak ayam dalam oven selama lebih kurang 45mins atau hingga masak

Friday, March 07, 2014

Sarapan Pagi Ini

Assalam semua. Hari nie nak share menu sarapan pagi ini. Simple je pun. Jom kita tgk apa menunye.Nak resipi klik SINI

Thursday, March 06, 2014

Maghi Lunch

Assalam kengkawan. Jom lunch.  Sempoi je. Tak tau dah menu apa nak masak. Tambah pulak penyakit malas memasak menyerang....

Monday, March 03, 2014

Steamboat D'Ganu

Assalam semua. Saja nak share gambar dinner malam tadi. Layan steamboat di pulau duyung,kuala terengganu. Selain steamboat blh bbq sekali. Kalo ada kengkawan yg tau mana ada jual plate cam nie bgtau yeik. Dapat beli sebijik pun cukup dah. Blh buat steamboat bbq kat umah je...

Sunday, March 02, 2014

Sarapan Roti Telur

Assalam. Sarapan simple je pagi nie. Roti telur. Nak resipi gi SINI. Jom makan....

Saturday, March 01, 2014

Chicken Chop

Assalam.  Jom layan gambar chicken chop pagi2 nie. Anak bujang yg suka sgt mkn menu nie. Yg nie chicken chop kat Sani Hotel Kuala Lumpur. Last week gi KL stay kat sana. Rasanye BOLEH LA...