Wednesday, March 24, 2010

Daging Masak Merah


Bahan-Bahan:-
• 1/2 kilo daging-dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
• 1 biji bawang besar - dimayang
• 1 biji cili capsicum hijau
• 1 cm halia
• 2 ulas bawang putih
• 2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato n 2 s/b sos tiram
• garam

Cara-Cara:-
1. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga kekuningan
2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram. Kalau kering taruk air skit. kalau suka berkuah bleh taruk banyak skit. Tapi jangan banyak sangat.
3. Masukkan garam.
4. Masukkan daging rebus tadi. Masak hingga sebati.
5. Masukkan cili capsicum hijau.
6. Siap dihidang.
7. Boleh makan dengan nasi putih atau jadikan lauk nasi goreng USA.

No comments: