Thursday, March 25, 2010

Ikan Stim/Kukus


Bahan-bahan ( 2 orang ):-
• 1 ekor ikan siakap saiz besar
• 1cm halia
• 2 biji lemon
• 5 ulas bawang merah
• 5 batang serai
• 2-3 biji cili
• 2-3 tangkai daun bawang
• 5 biji limau kasturi-ambik airnya
• kicap manis
• garam
• 1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:-
1. Bersih ikan dan kelar.
2. Masukkan lemon,halia dan bawang merah ke dalam bahagian ikan (berhampiran kepala ikan) yg telah disiang
3. Letakkan daun bawang,garam,cili,serai dan halia yg telah dihiris di sekeliling ikan.
4. Perahkan air limau kasturi ke atas ikan.
5. Kemudian,letakkan kicap dan minyak.
6. Kukus sehingga masak
7. Ikan siakap stim siap dihidang

No comments: