Salam semua.Lama tak update blog atas sbb2 busy dgn tugas harian.Even aku nie full-time housewife tapi tetap busy jugak tau.Nak2 pulak skrg nie di Adelaide malam panjang.So,rasa siang cam tak cukup masa jer.
Menu nie aku masak 2 hari lepas.Time tu jemput jiran sebelah (Kak Gina& family) dinner dgn kami.Saja jer ajak jiran sebelah makan sama2 sbb cam boring lak tiap2 hari makan bertiga jer.Simple jer pun nasi lemak yg aku buat nie.Resepi nie arwah mak aku yg ajar.Jom layan resepi....
A. Nasi Lemak (Resipi tradisi, dimasak cara moden)
Bahan-bahan
beras
santan
garam
daun pandan
halia
bawang merah (dihiris halus)
Bahan-bahan
beras
santan
garam
daun pandan
halia
bawang merah (dihiris halus)
Cara memasak
1. Basuh beras
2. Masukkan santan dan sedikit air.(santan ni adalah pengganti air-biasanya saya sukat air beras macam masak nasi putih)
1. Basuh beras
2. Masukkan santan dan sedikit air.(santan ni adalah pengganti air-biasanya saya sukat air beras macam masak nasi putih)
3. Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi (rice cooker)
4. Masak nasi seperti biasa.
4. Masak nasi seperti biasa.
B. Sambal Tumis Ikan Bilis (Boleh ganti ikan bilis dengan udang hidup atau sotong basah)
Bahan-bahan
1. cili kering (diblender)
2. bawang merah (diblender)
3. bawang putih (diblender)
Bahan-bahan
1. cili kering (diblender)
2. bawang merah (diblender)
3. bawang putih (diblender)
4. halia (diblender)
5. serai (diblender)
6. sedikit belacan (option)
7. air asam jawa
8. bawang besar (dipotong bulat)
9. ikan bilis yang telah digoreng
10. garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1. Blend cili kering,bawang merah, bawang putih,halia,serai & belacan sehingga lumat.
2. Panaskan sedikit minyak masak ke dalam kuali.
3. Bila minyak dah panas, masukkan bahan yang di blend tadi.
4. Kacau sehingga campuran cili tadi pecah minyak. (nampak macam berminyak kat dalam kuali tu)
5. Masukkan sedikit air asam jawa.
6. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng ke dalam sambal tadi.
7. Gaul sampai sebati.Masukkan sedikit air.
8. Masukkan garam dan gula secukup rasa
9. Masukkan hirisan bawang besar.
10. Didihkan dan angkat dari stove.
7. air asam jawa
8. bawang besar (dipotong bulat)
9. ikan bilis yang telah digoreng
10. garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1. Blend cili kering,bawang merah, bawang putih,halia,serai & belacan sehingga lumat.
2. Panaskan sedikit minyak masak ke dalam kuali.
3. Bila minyak dah panas, masukkan bahan yang di blend tadi.
4. Kacau sehingga campuran cili tadi pecah minyak. (nampak macam berminyak kat dalam kuali tu)
5. Masukkan sedikit air asam jawa.
6. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng ke dalam sambal tadi.
7. Gaul sampai sebati.Masukkan sedikit air.
8. Masukkan garam dan gula secukup rasa
9. Masukkan hirisan bawang besar.
10. Didihkan dan angkat dari stove.
11. Nasi lemak sedap dimakan bersama ayam goreng,timun dan telur rebus@telur mata kerbau.
2 comments:
Sedapnyer......yum yum! kalah kedai mcm ni ;)
sedapnyer....leh hntr sini sikit..heheheheh
jgn luper yer join giveaway maya
Post a Comment