Menu nie aku masak untuk berbuka hari Rabu lepas.Resepi ambik dari myresipi. TQ to tuan punya resepi.Simple je masaknya.Tapi sedap.Kali nie aku guna ikan Tuna (Tongkol)...Layan!!!
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
4 ekor ikan kembong/ikan selar kuning
1/2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia - dimayang halus
1/2 cawan kicap manis
1 sudu teh cili kisar/cili boh (ikut suka pedas masing-masing)
garam secukup rasa
air dan minyak untuk menumis
1/2 biji bawang besar dimayang
Cara-cara
- Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.
- Kisar bahan bertanda * sampai hancur. Panaskan minyak dan tumis bahan blend ini.
- Masuk cili, halia dan bawang besar. Tumis lagi hingga naik bau.
- Masukkan kicap dan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan dan biar lagi sampai kuah pekat.
- Tambah garam secukupnya. Siap dan sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment