Tuesday, September 28, 2010

Sambal Tumis Crabstick

Salam semua.Menu hari nie nak share Sambal Tumis Crabstick.Tak pernah pun masak crabstick macam nie.1st time masak menu nie.Biasa aku guna crabstick untuk mkn Yong Tau Fu.Sedap gak menu nie.Simple je nak masaknya.Resepi ambik dari dapur Kak Ummi Home Sweet Home.TQ.Jom tgk resepi...


Bahan:-
  • 1 paket jejari ketam (dikerat 2 setiap satu)
  • 5 sudu besar cili kering kisar
  • 1 labu bawang besar *
  • 2 ulas bawang putih * (bahan * dikisar)
  • 4 ulas bawang merah - dimayang nipis
  • 1/4 cawan air asam jawa (lebihkurang)
  • 2 sudu besar gula merah
  • 1 sudu besar gula pasir
  • sedikit air (lebihkurang 1/3 cawan)
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah hingga naik bau dan kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar dan masak dengan api sederhana hingga cili terbit minyak.
  3. Masukkan bawang2 kisar dan masak lagi hingga cili masak kemerahan.
  4. Masukkan air asam jawa, gula merah, gula pasir dan sedikit air.
  5. Masak hingga kuah agak pekat dan masukkan garam. Seimbangkan rasa pedas, manis sambal.
  6. Masukkan crabstick dan kacau perlahan (*takut nnt terlerai isinya). Balikkan sesekali dan masak lebihkurang 3 - 4 minit.
  7. Tutup api dan hidangkan.

No comments: