Tuesday, October 12, 2010

Ayam Panggang Ala Bangkok

Salam semua kawan2.Hari nie nak share resepi untuk menu,Ayam Panggang Ala Bangkok.Dah jemu makan ayam panggang Adelaide, nak terbang ke Bangkok pulak.Ayam panggang nie special sikit sbb ada pencicah sekali.Resepi ambik dari dapur Kak Ummi "Home Sweet Home".TQ so much.Mmg sedap.Layan!!!





Bahan:-

·                     1 ekor ayam - potong 2 
·                     15 gm kunyit. 
·                     80 gm serai 
·                     30 gm bawang putih
·                     20 gm batang ketumbar
·                     10 gm serbuk lada putih 
Bahan Perapan:-

·                     30 gm sos cili 
·                     15 gm sos ikan 
·                     20 gm pati ayam 
·                     4 gm sos tiram
·                     35 gm gula 
·                     50 ml santan
·                     1 sudu besar madu
·                     10 gm garam
Bahan Sos:-

·                     30 gm cili merah - cincang halus 
·                     15 gm bawang putih - cincang
·                     50 gm cuka 
·                     1 sk. sos ikan
·                     15 gm air gula 
·                     6 tangkai cili padi -cincang halus
Cara-Cara:-
1.                  Bersihkan ayam dan toskan airnya.
2.            Kisar lumat kunyit, serai, bawang putih, batang ketumbar dan lada putih.
3.            Kemudian gaulkan kesemua bahan perapan dengan bahan kisar. Perap ayam selama satu jam.
4.            Kemudian panggang ayam selama 20 minit di dalam ketuhar (akak tambah masa agar ayam kelihatan sedikit garing). Balik-balikkan ayam agar masak sama rata sambil disapu lebihan bahan perapan.
5.                   Untuk sosnya, campurkan cuka, sos ikan dan air gula. Cincangkan cili merah dan bawang putih. Satukan kesemua bahan tadi dan hidang bersama ayam panggang.

1 comment:

Suzi said...

amboi jauhnya...bangkok tu! hehehe..