Saturday, October 23, 2010

Ketam Goreng Bertelur

Salam semua.Selamat berhujung minggu.Mesti bestkan cuti2 nie bersantai dgn keluarga.Tapi jgn lupa masak tetap masak.Lagi2 kalo yg isteri2 bekerja.Time2 cuti nie la nak tunjuk skill masak dekat hubby.So,hari minggu nie menu aku nak share simple & sedap,menu Ketam Goreng Bertelur.Resepi ambik dari dapur Kak Hana Japan.Jom layan resepi!!!


Bahan-bahan
·                     3 ekor ketam - belah dua dan cuci bersih
·                     Serbuk kunyit
·                     Garam
Bahan Sos
·                     *1/4 bawang besar
·                     *2 ulas bawang putih
·                     *1 inci halia - bahan * tumbuk@kisar
·                     1 sb cili kisar - jika ingin pedas
·                     1 sb sos tomato
·                     2 sb sos cili
·                     1 sk sos tiram
·                     1 biji telur
·                     Garam dan gula
·                     Hirisan daun ketumbar

Cara-cara
·                     Gaul ketam dengan serbuk kunyit dan garam.
·                     Goreng sehingga ketam bertukar kemerahan atau masak. Angkat dan toskan.
·                     Toskan minyak. Tinggalkan sedikit utk menumis. Tumis bwg besar, putih dan halia hingga naik bau.
·                     Masukkan cili kisar. Kacau sebentar. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram serta air sedikit. Perasakan dengan garam dan gula jika suka.
·                     Masukkan ketam goreng tadi dan gaul mesra. Kecilkan api, kocok2kan telur dan dalam mangkuk kecil dan tuang ke atas ketam. Gaul sebati.
·                     Angkat dan taburkan hirisan daun ketumbar.








1 comment:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mamaukail...oooo dh lama tk blk kg yer..mesti rindu sakan ngan kaum kerabat....Umah atie nie jarang 'ketam' naik...sbbnya depa malas nk kopek kulit cari isi ketam..hihihi