Tuesday, October 19, 2010

Sup Ketam


Salam semua.Menu nak share hari nie Sup Ketam.
Resepi ambik dari dapur Kak Hana Japan.Mmg sedap.Jom layan resepi....



Bahan-bahan
·                     Ketam
·                     Bawang putih - ketuk
·                     Halia - ketuk
·                     Bawang merah - mayang
·                     Batang saderi - potong2
·                     Serbuk pati ayam - sudu kecil (optional)
·                     Daun bawang@daun sup
·                     Bawang goreng
·                     Garam
·                     Air secukupnyer

Cara-cara
·                     Siang ketam dan cuci bersih. ketepikan.
·                     Tumis bwg putih,bwg merah,halia hingga naik bau.
·                     Masukkan air,garam, btg saderi, pati ayam (jika mahu rasa manis ketam shj takyah buh pati ayam pon tkpe!) dan juga ketam. Rebus hingga ketam masak.
·                     Matikan api. Taburkan daun bawang@daun sup byk2 dan juga bawang goreng.
·                     Siap untuk dhidang.
·                     *note: bleh juga kocak2kan telur dlm sup jika suka!





No comments: