Salam kawan-kawan semua.Hari nie aku nak share resepi untuk menu Daging Singgang.Aku masak menu nie beberapa hari lepas.Nie 1st time buat singgang.Resepi aku ambik dari dapur Kak Azie .TQ very much.Sedap bangat.Layan resepi pulak yeik...
Bahan2:
1 kg daging
5 hiris lengkuas
3 hiris halia
2 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu besar ketumbar (serbuk)
belacan
3 keping asam keping
garam dan gula
Cara2:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk + air secukupnya.
2. Masak sehingga daging lembut.
3. Siap... sedap dimakan masa panas2. Kalau nak lebih mengancam letak la cili api.
1 kg daging
5 hiris lengkuas
3 hiris halia
2 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu besar ketumbar (serbuk)
belacan
3 keping asam keping
garam dan gula
Cara2:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk + air secukupnya.
2. Masak sehingga daging lembut.
3. Siap... sedap dimakan masa panas2. Kalau nak lebih mengancam letak la cili api.
8 comments:
Mm.. Nice..
Dah tak sakit dah ke
sedapnye daging sinnggang...nak2 ade sambal belacan..nyummm...
sedap jugak makan singgang daging petang ni..menu orang kelate ni :)
sdpnye..da mcm tomyam daging la plak hikhik
mak saya suka sgt wat daging singang ni
rasanye ni menu oghe kelate kan hehe
macam best je daging singgang :)
daging singgang ni masakan mne eh??huhu...sbb slalu dgr ikan je singgang~
kalau xde asam keping, blh gantu dgn apa ye?
Post a Comment