Monday, December 20, 2010

Hokkien Mee

Salam hari Isnin untuk kawan-kawan semua.Menu hari nie nak share, Hokkien Mee.Nie 1st time aku masak menu nie.Mmg sedap dan lazat.Resepi ambik dari dapur Kak Hana Japan.Layan!!!


Bahan-bahan
·                     *15 tangkai lada kering
·                     *5 biji bawang merah
·                     *2 biji bawang putih - bahan * blend
·                     1 mangkuk udang
·                     mee kuning
·                     bihun - xde stok, ltk mee kuning je
·                     telur rebus
·                     hirisan daging rebus
·                     kangkung celur - hana xde ganti sawi je
·                     taugeh
·                     fishcake
·                     bawang goreng
·                     garam dan gula
·                     air secukupnya
Cara-cara
·                     Rebus udang. kemudian kopek kulit dan juga buang kepala. Asingkan isinya. Blend kulit dan juga kepala udang hingga hancur kemudian tapis. Simpan sebentar stok udang.
·                     Panaskan minyak. Tumis bahan blend hingga pecah minyak. Masukkan garam dan juga gula sedikit. Ambil sesenduk kecil utk utk tumiskan dengan isi udang.
·                     Masukkan air rebusan/stok udang tadi.(boleh masukkan air rebusan daging juga) dan masukkan lagi sedikit air. jgn byk sgt air nanti kurang rasa. didihkan.
·                     Cara hidangan, letakkan mee kuning, bihun ke dalam mangkuk. Letak udang, kangkung, taugeh, fishcake dan telur. Curahkan kuah ke atasnya. Taburkan dengan bawang goreng.
·                     Sedia untuk dinikmati.



1 comment:

whitecappuccino said...

terliurnya nak makn yang ni..!