Thursday, June 17, 2010

Ayam Masak Ungkep

alam semua.Hari nie cuaca di Adelaide tersangat la sejuk.Pagi tadi cuaca cam agak cerah.Nampak ler sinar matahari.Tapi sekejap jer.Pas2 hujan turun on off.Nampak gayanya, bertambah2 ler sejuk malam nie.Sedap nak tido.Menu hari nie aku masak "Ayam Masak Ungkep".Menu nie asalnya dikatakan masakan org jawa.Tapi org bukan jawa cam aku pun makan gak.Sedap & sempoi jer resepinya.Resepi aku ambik dari blog "Sinar Kehidupanku".TQ tuan puya blog (Kak Yatie)....Jom layan resepi pulak!!!


Bahan-Bahan
* 1 ekor ayam> potong 12
* 2 sb ketumbar - dikisar halus
* 1 sb jintan putih - dikisar halus
* 1 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
*10- 15 biji cili hijau
* 2 inci kunyit hidup
* 1 inci halia
* 3 batang serai - dititik
* 3 sudu makan gula
*1 helai daun kunyit> di siat2
* Garam - secukup rasa
* 2 cawan air
* 1/2 cwn air asam jawa
* Minyak untuk menumis

Cara-cara
  1. Blend bwng besar, bwng putih, halia, kunyit dan cili. Masukkan sekali ketumbar dan jintan dan sedikit minyak supaya halus.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang di kisar. Tumis hingga naik bau dan terbit minyak. Masukkan serai yg di titik tadi dan gaul sebati.
  3. Apabila tumisan telah betul-betul garing, masukkan garam dan gula. Gaul sebati dan masukkan air asam jawa tadi.
  4. Masukkan ayam dan gaul sebati sehingga ayam agak mengecut. Masa ni gunakan api sederhana supaya ayam meresap bersama2 perencahnya.
  5. Masukkan air dan pastikan rasanya betul2 ok.
  6. Tutup kuali dan masak sehingga ayam benar-benar empuk dan kuahnya sedikit pekat.
  7. Setelah ok masukkan daun kunyit dan gaul lagi.
  8. Setelah siap, padamkan api dan bolehlah di hidangkan bersama dngn nasi putih.

No comments: