Thursday, August 12, 2010

Gulai Tempoyak

Salam semua.Hari nie aku nak share resepi untuk Gulai Tempoyak.Menu nie aku masak untuk hari pertama berbuka puasa semalam.Biasa le,kalo dah puasa semua teringin nak makan.Lg pun dah lama tak makan Gulai Tempoyak.Kat sini tak der ikan kembung or patin.So,aku guna ikan Salmon Trout je.Boleh la tahan sedapnya.Resepi nie aku belajar dari arwah mak.Jom kita layan resepi pulak....


Bahan-Bahan:-
  • ikan kembung
  • taugeh kasar
  • tempoyak
  • serai-dititik
  • cili padi-ditumbuk
  • serbuk kunyit
  • garam
Cara-Cara:-
  1. Dlm periuk, masukkan ikan kembung, cili padi dan serai.
  2. Kemudian, bancuh tempoyak dgn air.Masukkan dlm periuk dan kacau.
  3. Tambah sedikit serbuk kunyit dan garam.Kacau lagi hingga sebati.
  4. Letakkan atas api dan biar hingga mendidih.
  5. Masukkan taugeh kasar.
  6. Gulai tempoyak siap dihidang.


No comments: